Zorgelijke ontwikkeling: steeds minder prioriteit voor privacy en databeveiliging
Share
De kwetsbaarheid voor cybercrime is toegenomen in coronatijd. Een zorgelijke ontwikkeling waar veel te weinig aandacht voor is. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat maar twaalf procent van de HR-professionals data beveiligd. Opvallend want HR-professionals zijn doorgaans onder andere verantwoordelijk voor de persoonsgegevens van werknemers...
Onderzoek onder HR professionals
Maar weinig HR professionals in Nederland merken digitale veiligheid aan als een prioriteit binnen hun organisatie. De urgentie rond het thema neemt zelfs af. Slechts twaalf procent geeft aan dat dataveiligheid een prioriteit is. Voor volgend jaar daalt het naar verwachting naar negen procent. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.
Uit het onderzoek blijkt dat verantwoordelijken voor HR in het Nederlandse bedrijfsleven zich behoorlijk wat zorgen maken over privacy en dataveiligheid (47%). Alleen over de psychische gevolgen van het thuiswerken (60%) en het verloop van economische omstandigheden (51%) zijn de zorgen momenteel groter. Opmerkelijk is dat er sprake is van een mismatch tussen die zorgen en de daadwerkelijke prioriteit die er wordt toegekend. Privacy en dataveiligheid staat bij het prioriteitenlijstje van de HR-professionals op plek elf. Naar verwachting wordt dat in 2022 zelfs plek twaalf.
Meebewegen met de tijd
Directielid van AFAS Britt Breure betreurt het dat de urgentie voor dit thema onder haar vakgenoten afneemt. Ondanks de uitdagingen die ook zij op dit thema doormaakt vindt ze dat bedrijven moeten meebewegen met hun tijd. “We moeten ons beseffen dat er continu gevaar is dat externen met data aan de haal kunnen gaan. Security en privacy zijn daarom topprioriteit bij AFAS. Zodoende proberen we onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen en motiveren we hen maximaal om met dit thema bezig te zijn. Dat gaat best ver. We hebben het onmogelijk gemaakt in te loggen op onze werkomgeving zonder multifactor authentication. Daarnaast praten we ook geregeld met onze klanten over hoe zij zich wel of niet beschermen en geven we ze voortdurend tips.”
Gevaar over een digitale snelweg
“Voortdurend en steeds frequenter lezen we over het gevaar dat van buitenaf, via de digitale snelweg, op bedrijven afkomt. Onlangs nog was het bedrijf VDL in de greep van een cyber-gijzeling en nu is Mediamarkt helaas aan de beurt”, vertelt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot. “Helaas zien we dat het ondanks een toename van zorgen en dit soort actualiteiten geen effect lijkt te hebben op het prioriteitenlijstje van de HR-professionals.”
”Toen een groot deel van Nederland opeens thuis is gaan werken, hadden wij gedacht en misschien ook gehoopt dat men zich automatisch op deze belangrijke topics zou storten maar het lijkt haast iets waar ze hun vingers niet aan willen branden”, vertelt Van der Spek. “Hoe je veilig op afstand blijft werken, is toch iets om over na te denken. Gegeven het feit dat het niet alleen een kwestie is van juiste techniek, maar ook van verantwoord gedrag is het zeker voor HR-professionals een relevant thema. Daarnaast is personeelsinformatie natuurlijk privacygevoelig, ik had dan ook een toename van de prioriteit van het thema privacy en dataveiligheid verwacht.”
Naar een digitale werkelijkheid
De logische stap is natuurlijk om hier actie op te ondernemen. En dat hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met onze iStorage producten kunt u uw data 100% beveiligd opslaan, zonder dat een ander erbij kan. Een beveiligde USB oplossing heeft u al in huis voor €57,- euro. En wilt u met uw hele bedrijf om een beveiligde omgeving werken? Bekijk dan snel onze CloudAshur producten.