Wat is het verschil tussen USB 3.0 en 3.2?

Wat is het verschil tussen USB 3.0 en 3.2?

Wie op zoek gaat naar een (beveiligde) USB-stick komt allerlei termen tegen. ‘Flash drive’, een X-aantal GB en dan ook nog iets met een USB versie-nummer. Het kan wel eens verwarrend zijn. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen USB 3.0 en 3.2? En waar let u nog meer op bij de aanschaf van een USB-stick? We leggen het uit in onderstaand artikel.

Verschil tussen USB 3.0 en 3.2

We leggen het verschil tussen USB 3.0 en 3.2 uit door middel van een voorbeeld. Een USB-stick heeft bijvoorbeeld 32GB opslagruimte. Maar afhankelijk van de soort USB-stick kan het sneller of nóg sneller informatie van een laptop op de USB-stick zetten. En andersom. Het cijfer achter ‘USB’ staat dus voor de overdrachtssnelheid die de USB-stick aan kan.

Er zijn verschillende versies:

  • USB 2.0 - overdrachtssnelheid tot 480Mb/s.
  • USB 3.2 generatie 1 - overdrachtssnelheid tot 5 Gb/s.
  • USB 3.2 generatie 2 - overdrachtssnelheid tot 10 Gb/s.
  • USB 3.2 generatie 2×2 - overdrachtssnelheid tot 20 Gb/s.

Dan is er ook nog iets als Type-A en Type-C...

Nu u weet wat het verschil tussen USB 3.0 en 3.2 is, is het goed om ook even stil te staan bij de termen Type-A en Type-C. ‘USB 3.2’ zegt namelijk niets over de vorm van de connector, het zegt alleen iets over de snelheid van de USB. En dat terwijl lang niet elke USB-stick in dezelfde poort gestoken kan worden.

De termen ‘Type-A’ en ‘Type-C’ omschrijven de vorm van de USB-stick, hoe de connector eruit ziet. In de afbeelding hieronder ziet u de twee varianten naast elkaar; wat opvalt is dat links een meer vierkante connector heeft en de rechter USB heeft een kleine, afgeronde vorm. Een Type-C-connector is symmetrisch, waardoor u de stick nooit verkeerd in de laptop kunt steken, een probleem waar Type-A om bekend staat.

Houd er rekening mee dat, wanneer u een USB-stick aanschaft met een Type-C-poort, u niet altijd verzekerd bent van USB 3.1 snelheden. Kijk daarom voor aanschaf altijd naar Type USB-stick, maar ook naar overdrachtssnelheid. Bij E-quipment ontvangt u altijd een adapter bij aanschaf van een Type-A USB-stick; daarmee kunt u het óók gebruiken als Type-C USB-stick.

Bekijk ook ons aanbod met beveiligde USB-sticks.