Kerstvakantie gehackt

Kerstvakantie gehackt

Make it a December to remember. Maar dan wel in de goede zin des woords. Kerst is al jarenlang hét moment waarop hackers hun slag slaan. Het zou u (en uw klanten) maar overkomen; juist op dat zeldzame moment dat u tijd met het gezin kan doorbrengen, bent u drukker dan ooit, met het afdichten van dit privacylek...

Relevanter dan ooit

In 2016 schreef het ICTmagazine er al over: zeker 76% van de IT’ers maakte zich zorgen over beveiliging zoals security hacks tijdens de kerstperiode. Vooral beschikbaarheid van personeel (41%), het risico van security hacks (31%) en de IT-belasting van mensen die op afstand werken (31%) baarde hen zorgen.

We kijken even wat er sinds die tijd is gebeurd

Incident 1) Bij een datalek bij de hogeschool HAN zijn wachtwoorden van 4300 personen buitgemaakt. (september 2021)

Incident 2) Zeker vijf Tweede Kamerleden zijn op WhatsApp gehackt. Dit gebeurde ook bij een Eerste Kamerlid, topambtenaren bij het ministerie van Economische Zaken en medewerkers van bijna alle ministeries. (mei 2021)

Incident 3) Wachtwoorden en e-mailadressen van 32.000 gebruikers zijn gestolen door het forum van Bax Shop te hacken. (augustus 2020)

AboutPrivacy stelde een handig overzicht op met de meest bekende datalekken.

Maar dit zijn geen feestdagen-hacks?!

Dat klopt, maar het illustreert wel dat hacken overal een probleem is. En nu kijkend naar de feestdagen: wat dacht u van de aanval op het Hof van Twente (december 2020)? Of de cybergijzeling op de Universiteit van Maastricht in december 2019? Tijdens Thanksgiving Day: een gijzeling bij Foxconn. Ze vonden allemaal plaats in vakanties, en dan ook nog het liefst in de nacht. Het FD.nl schat dat driekwart van alle aanvallen buiten kantoortijden plaatsvindt en vooral de kerstperiode is een interessant, onbewaakt moment.

Kortom: als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Beveilig uw (online) bedrijf daarom. Werk met beveiligde apparatuur, zoals onze iStorage producten. En zorg dat medewerkers de spelregels kennen, én zich eraan houden. Wat zijn de do’s and don’ts van dataprotectie? Leer het hen, of laat Bob’s Business u helpen. Via deze Cyber Security Trainingen zijn medewerkers binnen no time helemaal op de hoogte.

Een hele ontspannen Kerst toegewenst!

Met feestelijke groet van het E-quipment team.

Back to blog