De Cloud als kluis

Geschreven door Peter Bosma.

Verlies of diefstal van je computerbestanden, of deze nu privé of zakelijk zijn, is een regelrechte nachtmerrie. Dat wil je dus voorkomen.

Tot voor kort stonden mijn bestanden voor het grootste deel op de harde schijf van m’n computer. Periodiek maak ik daarvan een back-up op een externe, versleutelde en met pincode beveiligde, harde schijf (diskAshur2).

Voor “onderweg” werk ik al jaren met een beveiligde iStorage datAshur USB-stick, eveneens met pincode. Ondanks de vele mogelijkheden van opslag in de Cloud bij verschillende aanbieders, was ik erg terughoudend met het gebruik van deze diensten. Dit o.a. vanwege berichten van hacks in het verleden welke pas veel later bekend zijn gemaakt.

cloudAshur klant review

Recent zag ik op de website van E-quipment dat er een nieuw product van iStorage op de markt is gekomen waarmee bestanden in de Cloud kunnen worden beveiligd door middel van encryptie. Als je gegevens toch zouden zijn buitgemaakt door hackers, dan kunnen zij er niets mee door de toegepaste versleuteling zodat de bestanden niet kunnen worden gelezen.

Hoe werkt het? De beveiliging van data verloopt volgens het principe “iets wat je hebt en iets wat je weet” dus de combinatie van een usb-stick die zorgt voor de versleuteling, een code om deze stick te kunnen gebruiken en een wachtwoord voor het gebruik van de cloudAshur app. Uiteraard nog los van een wachtwoord + authenticatie voor de Cloud provider.

Na aanschaf dient de cloudAshur USB-stick – voor eerste gebruik – te worden opgeladen via de usb-poort van een computer. Tevens moet verplicht de standaard pincode van de usb-stick worden gewijzigd (7-15 cijfers). Dit staat overigens in een meegeleverde duidelijke handleiding.

Vervolgens moet de cloudAshur app (beschikbaar voor Windows of macOS) worden gedownload en dien je de cloudAshur usb-stick en jezelf als gebruiker te registreren bij iStorage, inclusief de aanmaak van een gebruikersnaam en wachtwoord om te kunnen inloggen. Nu kan de app worden gestart en kan worden ingelogd.

Hiervoor moet wel de cloudAshur USB-stick zijn ontgrendeld in de usb-poort van de computer aanwezig zijn. Daarna kan de gewenste Cloud omgeving (bijv. Dropbox, iCloud of OneDrive) worden toegevoegd; de betreffende Cloud verschijnt als een virtuele map. Ieder bestand dat vervolgens naar deze virtuele Cloud map wordt gesleept, wordt direct versleuteld. Dit is te zien door een groen slotje naast het bestand.

Via deze virtuele map zijn de bestanden leesbaar en te gebruiken (en kunnen vanuit deze map blijvend leesbaar worden gekopieerd of verplaatst naar een andere map of (back-up) schijf). Het betreffende bestand is in de eigenlijke Cloud map voorzien van een rood slotje, d.w.z. versleuteld en niet leesbaar. Zodra de cloudAshur app wordt beëindigd en/of de cloudAshur usb-stick wordt verwijderd, is de virtuele map “verdwenen” en zijn versleutelde bestanden niet te openen c.q. leesbaar.

Mijn eerste ervaringen met de cloudAshur zijn zeer positief; het systeem werkt goed en simpel. Klein nadeel is het (extra) moeten onthouden van wachtwoorden/codes. Het grote voordeel is de geruststelling dat mijn bestanden in de Cloud nu voorzien zijn van een extra beveiligingslaag.

Verder complimenten voor Jan Peters van E-quipment, voor de klantvriendelijke, snelle en correcte levering van de cloudAshur en beantwoording van vragen. Ook veel lof voor de iStorage helpdesk die snel en adequaat een probleem met de registratie (als gevolg van mijn pc) kon helpen oplossen.

Tip:

Omdat eenmaal versleutelde bestanden zonder cloudAshur USB-stick onbruikbaar zijn, is het raadzaam om – in geval van een enkele gebruiker - altijd meteen een reserve stick aan te schaffen (identiek geconfigureerd als het origineel) zodat de gebruiker, in geval van defect, verlies of diefstal, te allen tijde zijn bestanden kan blijven openen.